Επισκεφθείτε:


Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ της Ένωσης Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Ελλάδας

Στο όνομα της ειρήνης, της δημοκρατίας, της οικολογίας και των ανθρωπίνων αξιών και με την απόφαση να ενισχύσουμε τον θεσμικό ρόλο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) της κοινωνίας των πολιτών, για την αποτελεσματική λειτουργία και τη γνήσια εκπροσώπησή τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύουμε, την Ένωση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Ελλάδας (Ε.Μ.Κ.Ο.Ε.) ή Hellenic Non-Governmental Organization Association (H.N.G.O.A.)

Άρθρο 1
Σκοποί
Σκοποί της Ε.Μ.Κ.Ο.Ε. είναι:

1. Η γνήσια εκπροσώπηση, η ομοσπονδιοποίηση και δικτύωση εθελοντικών και μη κερδοσκοπικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς του περιβάλλοντος, της οικοπροστασίας, οικοανάπτυξης του πολιτισμού της καταναλωτικής πίστης, ποιότητας ζωής και ανθρωπιστικής βοήθειας με στόχο την αποτελεσματικότερη παρέμβαση και δράση τους.
Πρωταρχικό καθήκον της συνομοσπονδίας είναι να προωθεί και να υποστηρίζει, όπου αυτό επιβάλλεται, τη συγκρότηση δευτεροβαθμίων οργανώσεων, έτσι ώστε αυτές να περικλείνουν στους κόλπους τους όλες τις πρωτοβάθμιες οργανώσεις (ΜΚΟ) της Ελλάδας.

2. Να συντονίζει τις ενέργειες των Οργανώσεων - μελών της για την προστασία των ηθικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών συμφερόντων.
Να δημιουργεί υποδομές για την ανάπτυξη του κοινωνικού κεφαλαίου στο πλαίσιο των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.
Με την ενίσχυση των θεσμών αλληλεγγύης στο πλαίσιο την Κοινωνικής Οικονομίας και η ενίσχυση της απασχόλησης μέσα από την Πράσινη και Πολιτιστική Επιχειρηματικότητα.

3. Να εκπροσωπεί τους εθελοντές της Χώρας και τις οργανώσεις τους, σε όλα τα γενικής φύσης μορφωτικού, τεχνικού, διοικητικού, οικονομικού, πολιτιστικού, δημοκρατικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος ζητήματα, που αφορούν στη βελτίωση της θέσης των πολιτών.

4. Να αποκαταστήσει τη διαφάνεια στην κατανομή των κρατικών και ευρωπαϊκών πόρων και προγραμμάτων που αφορούν τις ΜΚΟ.

5. Να αντιπροσωπεύει τις οργανώσεις στα συλλογικά όργανα Διοίκησης, Ελέγχου και Κοινωνικής Πολιτικής και να υποβοηθεί τις Οργανώσεις που υπάγονται σ’ αυτή, για την εκπλήρωση του σκοπού τους.

6. Να ενισχύει την εθνική και πνευματική ανύψωση των εθελοντών και πολιτών, να υποβοηθεί την επαγγελματική τους κατάρτιση και εκπαίδευση και, εν γένει, να ενεργεί για τη διασφάλιση και βελτίωση της οικονομικής επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής των πολιτών της Χώρας.

7. Να εκπονεί μόνη ή σε συνεργασία με άλλους ή με τη σύμπραξή της σε Κρατικές επιτροπές, προγράμματα για την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου.

8. Να συνεργάζεται με τις αντίστοιχες δημοκρατικές οργανώσεις όλου του κόσμου
για την πραγματοποίηση των σκοπών της και ιδιαίτερα για την παροχή βοήθειας στους πολίτες εκείνους που καταπιεστικά - αντιλαϊκά καθεστώτα έχουν αποστερήσει από τα κοινωνικά και ατομικά τους δικαιώματα, και ακόμα για την εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης που βασίζεται σε πολιτική ιδεολογία ή φιλοσοφία, τη φυλή, τη θρησκεία, το φύλο και την καταγωγή, για την ανάπτυξη αλληλεγγύης προς τους πολίτες των υποανάπτυκτων οικονομικά χωρών.

9. Να αναπτύξει και να οργανώσει τη συνεργασία κράτους και αυτοδιοίκησης με τις ΜΚΟ για την αποτελεσματικότερη προσφορά του εθελοντικού κινήματος στην κοινωνία.

10. Να αποτρέπει φαινόμενα κερδοσκοπίας και φοροδιαφυγής μεγάλων επιχειρήσεων και πολυεθνικών μέσω «θυγατρικών» ΜΚΟ που αυτές εικονικά ιδρύουν ή φαινόμενα προώθησης πολιτικών συμφερόντων ξένων κρατών μέσω ΜΚΟ ή τέλος φαινόμενα θρησκευτικής ή ιδρυματικής μορφής επιχειρήσεων που λυμαίνονται τους κοινωνικούς πόρους.

Άρθρο 2 Μέλη

Η Ε.Μ.Κ.Ο.Ε. είναι τριτοβάθμιο όργανο και συγκροτείται ως ανώτατη κεντρική οργάνωση των ΜΚΟ. Στη δύναμή της ανήκουν δευτεροβάθμιες οργανώσεις (Δίκτυα ή ομοσπονδίες ΜΚΟ). Πρωτοβάθμιες οργανώσεις (ΜΚΟ), δύνανται να εγγραφούν για ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι η Ε.Μ.Κ.Ο.Ε.. να τις εντάξει σε δευτεροβάθμιες οργανώσεις.

Οι οργανώσεις της Ε.Σ.Μ.Κ.Ο. δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς (Ανθρώπινα Δικαιώματα, Πολιτική Προστασία, Ανάπτυξη - Ανθρωπιστική Βοήθεια στο Εξωτερικό, Κοινωνική Αλληλεγγύη (πρόσφυγες-μετανάστες-φτωχοί), Περιβάλλον, Πολιτισμός – Αθλητισμός, Νέοι – Παιδιά, Υγεία – Πρόνοια, ΑΜΕΑ κλπ).

Για να εγγραφεί μία Οργάνωση στη δύναμη της Ε.Μ.Κ.Ο.Ε., υποβάλλει αίτηση, η οποία αποτελεί παράρτημα της παρούσας ΙΔΡΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ και για την οποία αποφασίζει το Συντονιστικό Συμβούλιο της Ε.Μ.Κ.Ο.Ε. στην πρώτη Συνεδρίαση που ακολουθεί.

Άρθρο 3 Όργανα

Όργανα της Ε.Μ.Κ.Ο.Ε. είναι το Συνέδριο, το Συντονιστικό Συμβούλιο, το Προεδρείο και η Συντονιστική Γραμματεία.
Τα όργανα της Ε.Μ.Κ.Ο.Ε. παίρνουν αυτόνομες αποφάσεις μέσα στα όρια της ιδρυτικής διακήρυξης, με απόλυτη ανεξαρτησία απέναντι στις Κυβερνήσεις, τα πολιτικά Κόμματα και όποιες άλλες εξωθεσμικές επιρροές.

3.1 Το Συνέδριο της Ε.Μ.Κ.Ο.Ε. συμμετέχουν αυτοδίκαια όλοι οι εκπρόσωποι οργανώσεων. Συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά το έτος και οι αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία των εκπροσώπων που συμμετέχουν.The decisions made are binding for all signatories of the Protocol. Οι αποφάσεις του Συνεδρίου της Ε.Μ.Κ.Ο.Ε. είναι δεσμευτικές για όλα τα μέλη της Ε.Μ.Κ.Ο.Ε.

3.2 Στο Συντονιστικό Συμβούλιο της Ε.Μ.Κ.Ο.Ε. συμμετέχουν αυτοδίκαια όλοι οι εκπρόσωποι των δευτεροβάθμιων οργανώσεων που αποτελούνται από τουλάχιστον δέκα πρωτοβάθμιες ΜΚΟ. Διευκρινίζεται ότι το Συντονιστικό Συμβούλιο δεν εκλέγεται αλλά συγκροτείται από του εκπροσώπους μεγάλων Δικτύων ή Ομοσπονδιών που συμμετέχουν στη Συνομοσπονδία και με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται από τον κίνδυνο της γραφειοκρατικοποίησης και σφετερισμού της εκπροσώπησης που ελλοχεύει σε διαφορετική περίπτωση. Συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά το τρίμηνο και οι αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία των εκπροσώπων που συμμετέχουν.

3.3 Το Προεδρείο της Ε.Μ.Κ.Ο.Ε. είναι τριμελές, η διάρκεια της θητείας του έξι (6) μήνες και ορίζεται κάθε φορά με την διαδικασία της κυλιόμενης προεδρίας (rotation) από το Συντονιστικό Συμβούλιο της Ε.Μ.Κ.Ο.Ε.

3.4 Η Συντονιστική Γραμματεία της Ε.Μ.Κ.Ο.Ε. αποτελείται από πέντε μέλη μέλη τα οποία έχουν περιορισμένες ευθύνες και ονομάζονται Συντονιστές.

Το Συντονιστικό Συμβούλιο ορίζει μεταξύ αυτών τον Υπεύθυνο Επικοινωνίας, τον Οργανωτικό Γραμματέα, τον Υπεύθυνο Οικονομικών, τον Υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων και τον Υπεύθυνο Επιστημονικής Ομάδας.

Το Συντονιστικό Συμβούλιο έχει το δικαίωμα της ανάκλησης μελών της Συντονιστικής Γραμματείας εάν το ζητήσει το 20% των μελών του και η πρόταση αυτή συγκεντρώσει ψηφοφορία το 50% των συμμετεχόντων.

Οι παρακάτω εκπρόσωποι δευτεροβαθμίων οργανώσεων ΜΚΟ, εγκρίνουμε την παρούσα Ιδρυτική Διακήρυξη της Ένωσης Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Ελλάδας (Ε.Μ.Κ.Ο.Ε.) και υπογράφουμε ύστερα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου μας την συνημμένη Αίτηση Εγγραφής ως βάση της μελλοντικής συνεργασίας και των κοινών δράσεών μας.

Γιώργος Καστάνης εκπρόσωπος του δικτύου ΜΚΟ «Κοινή Δράση»
Μαρία Χατζή εκπρόσωπος του δικτύου ΜΚΟ «Ηράκλεια Ένωση Αττικής»
Δημήτριος Μιχαηλίδης εκπρόσωπος του δικτύου ΜΚΟ «Αγροξένια
Μαριαλλένα Σουπιώνη εκπρόσωπος του δικτύου ΜΚΟ «Σύμπραξη ΜΚΟ»
Βασίλης Τακτικός εκπρόσωπος του δικτύου ΜΚΟ «Ηράκλεια Ένωση ΜΚΟ Ηλείας Αρκαδίας Αχαΐας»
Παναγής Μεταξάτος εκπρόσωπος του «Παγκόσμιο Πολιτιστικό Κέντρο Κριτονού»Αίτηση

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

ANAKOIΝΩΣΗ

Ζητούνται εθελοντές διαδικτύου για τη δημιουργία βάσης δεδομένων εξυπηρέτησης εθελοντικών οργανώσεων.

Επικοινωνήστε μαζί μας:
210 82 26 562
210 88 40 531

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2008

Η Άμεση Ηλεκτρονική Δημοκρατία των ΜΚΟ σε πιλοτική μορφή

Αυτό - οργάνωση και θεσμική διαδικασία διαλόγου μέσα από το διαδίκτυο

Η πρόταση για άμεση ηλεκτρονική δημοκρατία, που ξεκίνησε πρόσφατα ως πρωτοβουλία του δικτύου οικοπροστασίας - πράσινης κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, μπορεί άμεσα να μπει σε πιλοτική εφαρμογή στο χώρο των χιλιάδων οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που χρησιμοποιούν καθημερινά το διαδίκτυο ως μέσο στην επικοινωνία τους.

Αρκεί αυτές να το αποφασίσουν σε πανελλαδική κλίμακα και να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία με συγκεκριμένη συχνότητα, συμβάλλοντας στο διάλογο και στις κοινές προτάσεις συνεργασίας.

Υπάρχει ήδη μια σημαντική ανταπόκριση στο κάλεσμα των οργανώσεων για την συμμετοχή τους διάλογο, αλλά και η κρίσιμη μάζα για την υποστήριξη αυτής της διαδικασίας. Σε εξέλιξη, επίσης, βρίσκεται η προσπάθεια για το συντονισμό των ΜΚΟ σ’ όλη τη χώρα, που έχει ξεκινήσει το τελευταίο εξάμηνο.

Στο ερώτημα τι εμπόδιζε τόσο καιρό για να τεθεί σε εφαρμογή μια τέτοια πρόταση και τι είναι αυτό που μπορεί να κινητοποιήσει αυτή τη στιγμή τον χώρο των ΜΚΟ, η απάντηση είναι σύνθετη και κυρίως προϋπoθέτει την ύπαρξη περιεχομένου πολιτικής που μπορεί να εμπνεύσει και να ενεργοποιήσει τη συμμετοχική διαδικασία.

Οι διάφορες εξαγγελίες και αναφορές, μέχρι τώρα, στην χώρα μας δεν είχαν ανάλογη συνέχεια ακριβώς γιατί έμειναν στο επίπεδο προβολής των τεχνικών δυνατοτήτων και της διαδικασίας και δεν προχώρησαν στην περιεκτικότητα του νοήματος της άμεσης ηλεκτρονικής δημοκρατίας, εκείνης δηλαδή της ουσίας που μπορεί να γίνει ελκυστική και να κινητοποιήσει. Η περιεκτικότητα σε ιδέες, θεσμικές πρωτοβουλίες και κοινωνικές προτάσεις.

Η πράσινη, κοινωνική, και αλληλέγγυα οικονομία για μια βιώσιμη και “ελκυστική σύγχρονη πόλη”, θα μπορούσε να είναι το κοινωνικό πρόταγμα και σύμφωνα με την παραπάνω προϋπόθεση μπορεί να εμπνεύσει σε πανελλαδική κλίμακα.

Μια άλλη προϋπόθεση είναι η διαρκής αυτό οργάνωση και αυτοβελτίωση των ομάδων που συμμετέχουν σ’ αυτή τη διαδικασία – οι οποίες είναι ικανές να παράγουν συνεκτικό λόγο και υπηρεσίες με αποτέλεσμα να μπορούν να υπηρετήσουν υπεύθυνα ένα ουσιαστικό ανοικτό διάλογο με αρχές.

Αυτή την λειτουργία θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε αυτοπροσδιοριζόμενη οριζόντια επικοινωνία των ΜΚΟ απέναντι στο σύστηνα επικοινωνίας που υπηρετεί τη μηχανική της εξουσίας και την υπερκαταναλωτική κουλτούρα.

Η περιεκτικότητα του διαλόγου και της οριζόντιας από τα κάτω επικοινωνίας μπορεί να κάνει την ποιοτική διαφορά και να προσφέρει κίνητρα συμμετοχής σε κάθε πολίτη. Για παράδειγμα η “αποχή” από την τηλεόραση μπορεί να επαναλαμβάνεται συχνά ως καμπάνια. Ωστόσο μιλάμε για ένα περιορισμένο κομμάτι της κοινωνίας καταρχήν που μπορεί να είναι συνδεδεμένο με το διαδίκτυο και γι’ αυτό πρόκειται για πιλοτική εφαρμογή, σ’ αυτή τη φάση.

Υπάρχουν πολλοί σήμερα και ανάμεσα στους πολιτικούς που μιλούν για ηλεκτρονική δημοκρατία και για αξιοποίηση τεχνολογιών δυνατοτήτων και σίγουρα οι συνθήκες είναι ευνοϊκές από τεχνολογική άποψη αλλά αυτό δεν συνιστά από μόνο του θεσμική εξέλιξη. Χρειάζεται συντονισμένη δράση.

Η δυνατότητα ελεύθερης ατομικής έκφρασης και ακτιβισμού σ’ ένα κατακερματισμένο και πολύπλοκο κόσμο χωρίς συνεκτικό λόγο και κοινωνικό πρόσταγμα δεν μπορεί να αντισταθμίσει θετικά τη δύναμη του πολίτη, έναντι μιντιακής ολιγαρχίας των μέσων και σφετερισμού της εκπροσώπησης σε κάθε πολιτικό επίπεδο, ακόμη και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Από την άλλη μεριά οι μεγάλες ΜΚΟ, που λειτουργούν με συντεχνιακή λογική των ελίτ της οικολογίας και στέκονται ως ουσιαστικό εμπόδιο στην αντίληψη της ανοικτής δικτύωσης όλων των ΜΚΟ και των χιλιάδων οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που χαρακτηρίζονται από τη συμμετοχικότητα και όχι τον επαγγελματισμό πρέπει να διαυγαστεί.

Γιατί υπάρχουν και λειτουργούν ΜΚΟ όπως οι μεγάλες επιχειρήσεις με επαγγελματίες που ασφαλώς δεν ενδιαφέρονται για την θέσπιση της ηλεκτρονικής δημοκρατίας αλλά για το πώς θα μονοπωλήσουν τον χώρο.

Αυτές, όχι μόνον μονοπωλούν μέχρι σήμερα και τις πολιτικές σχέσεις με σύστημα εξουσίας και με το σύστημα της μιντιοκρατίας, αλλά αποτελούν εμπόδιο.
Για αυτό δε θέλουν ν’ αποκτήσουν δυνατή φωνή οι μικρομεσαίες ΜΚΟ με την δικτύωση.

Για να ξεπεραστούν λοιπόν αυτά τα εμπόδια χρειάζεται ισχυρός συνεκτικός λόγος της δικτύωσης που θα προκαλέσει την διαρκή θεσμική οργάνωση του διαλόγου.


Πρακτικά αυτή η ιδέα μπορεί να ενισχυθεί με επικοινωνιακά γεγονότα κοινής δράσης και ενημέρωσης των ΜΚΟ όπως έγινε πρόσφατα με τη συνεργασία 50 περιβαλλοντικών οργανώσεων στο Σύνταγμα, με πέντε θεματικές για το περιβάλλον.

Επίσης με την πρωτοβουλία οργάνωση του “ηλεκτρονικού περιπτέρου”, με τη μορφή δικτυακής πύλης όπου θα προβάλλονται όλες οι ενημερωτικές εκδόσεις των ΜΚΟ.

Η Ολιγαρχία των διαπλεκόμενων και οι χιλιάδες μη προνομιούχες Μ.Κ.Ο

Αυτές τις ημέρες που η δημόσια ζωή κατακλύζεται από τις δυσώδεις αναθυμιάσεις των διαπλεκόμενων συμφερόντων μέσων μαζικής επικοινωνίας και πολιτικού συστήματος επιχειρείται και η ύπουλη δυσφήμηση του θεσμού των Μ.Κ.Ο.
Οι χιλιάδες μη προνομιούχες και μη διαπλεκόμενες Μ.Κ.Ο που παράγουν σημαντικό εθελοντικό έργο με ελάχιστα οικονομικά μέσα διαμαρτύρονται για αυτήν την επιτηδευμένη επίθεση και υποκρισία.
Γιατί όπως τελικά αποδεικνύεται από τα δημοσιεύματα και τους ψιθύρους ελάχιστες είναι εκείνες οι μεγάλες και μικρές Μ.Κ.Ο που συνομιλούν και ταυτίζονται με το σύστημα διαπλοκής και διαχείρισης του δημοσίου χρήματος.

Είδαμε ιδρύματα μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων δυστυχώς ακόμη και η αλληλεγγύη της εκκλησίας να υποδύονται ρόλο των Μ.Κ.Ο και να παίρνουν τη μερίδα του λέοντος των επιχορηγήσεων την ίδια στιγμή που χιλιάδες άλλες με έργο ουδέποτε ενισχύθηκαν από τους «ειδικούς λογαριασμούς».

Τα συμφέροντα αυτά της ολιγαρχίας στο χώρο των Μ.Κ.Ο είναι σύμφυτα με τη μονοπώληση της επιρροής της μιντιοκρατίας και του πελατειακού πολιτικού συστήματος.
Ο Εθελοντισμός ως τεράστιο κοινωνικό κεφάλαιο της αλληλέγγυας οικονομίας που δίνει λύσεις στην αντιμετώπιση της ανεργίας και προβλημάτων κοινωνικής συνοχής και οικοπροστασίας ουδεμία σχέση έχει με το φαινόμενο διαφθοράς και συναλλαγής με το πελατειακό σύστημα άνομων συμφερόντων.

Το δίκτυο αλληλέγγυας οικονομίας και οικοπροστασίας που υφίσταται πλέον στη χώρα μας, καταγγέλλει αυτήν την υποκρισία και την επιτηδευμένη συκοφάντηση δηλώνοντας ότι θα αντισταθεί οργανωμένα μέσα από την οριζόντια επικοινωνία των ενεργών πολιτών.

Η άβολη αλήθεια, μια υπόθεση που μας αφορά άμεσα.

Η εφιαλτική υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είναι η μοναδική υπόθεση που αφορά άμεσα σε παγκόσμια αλλά και τοπική κλίμακα.

Καθημερινά συνειδητοποιούμε ότι,

  • Tρώμε διοξίνες και πίνουμε κοκτέιλ με διάφορα δηλητήρια.
  • Η ποσότητα και η ποιότητα του νερού ελλατώνεται και υποβαθμίζεται.
  • Αναπνέουμε όλο και περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα και αιωρούμενα σωματίδια.
  • Ζούμε σε αντιαισθητικές πόλεις.
  • Πνιγόμαστε στα σκουπίδια.
  • Βλέπουμε τηλεσκουπίδια που μας αποπροσανατολίζουν από την πραγματικότητα και μας υποβάλλουν σε παθητικούς δέκτες.
Είναι καιρός ν’ αντισταθούμε ως ενεργοί και αυτόνομοι πολίτες, μέσα από τα δίκτυα οικοπροστασίας και αλληλέγγυας οικονομίας που αναπτύσσονται πλέον στη χώρα.
Η αυτο-οργάνωση είναι η απάντηση του πολίτη,η συλλογική ευφυία έναντι της κατατευθυνόμενης αποπροσανατολιστικής επικοινωνίας, υπερ-κατανάλωσης και σπατάλης ενέργειας.
Η αυτο-οργάνωση, η ενημέρωση και η ενεργοποίηση του πολίτη μέσα από τα δίκτυα οικοπροστασίας και αλληλέγγυας οικονομίας είναι και η απάντηση του πολίτη στα κυκλώματα διαφθοράς εξουσίας και μιντιοκρατίας.
Οι εκθέσεις συμμετοχικής οικολογίας στους Δήμους που ξεκινούν από το Σύνταγμα 24-27 Ιανουαρίου, σ’ όλη τη χώρα είναι ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα.

Το μήνυμα εθελοντισμού και συνεργασίας περιβαλλοντικών οργανώσεων στην έκθεση που πραγματοποιείται στο Σύνταγμα.

Μέχρι την Κυριακή 27-11-08 διαρκεί η ενημερωτική έκθεση 50 περιβαλλοντικών οργανώσεων στο Σύνταγμα με πέντε θεματικές για το περιβάλλον – Δάση - Κύκλος του Νερού - Πράσινα Κτίρια – Ενέργεια - Ανακύκλωση.

Χιλιάδες πολίτες της Αθήνας επισκέφτηκαν ήδη την έκθεση ή πρόκειται να επισκεφθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αφού τους δίνεται η ευκαιρία μιας ολοκληρωμένης εικόνας για την περιβαλλοντική δράση στην πόλη αλλά και η δυνατότητα να συμμετάσχουν εάν θελήσουν σε κάποιο εθελοντικό πρόγραμμα από τις συμμετέχουσες Μ. Κ. Ο.

Η πρωτοβουλία αυτή σημειώνει μεγάλη επιτυχία αφού αναδεικνύεται ως μεγάλο επικοινωνιακό γεγονός και με βάση την συνεργασία των εθελοντικών οργανώσεων και του Δήμου της Αθήνας συγκεντρώνει σημαντικό κοινωνικό κεφάλαιο τον εθελοντισμό.

Οι ίδιες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις διαπιστώνουν στην πράξη τις πολλαπλασιαστικές δυνατότητες παρέμβασης που έχουν μέσω της συνεργασίας και της πλουραλιστικής ενημέρωσης που παρέχουν στον πολίτη.

Παράλληλα, είναι μία απάντηση στον κατακερματισμό του χώρου που θέλουν να επιβάλλουν εκείνοι που προσπαθούν να χειραγωγήσουν το οικολογικό κίνημα.

Το παράδειγμα αυτής της ενημερωτικής πρωτοβουλίας διάζωσης από τις ΜΚΟ για το περιβάλλον, σύμφωνα με το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί, πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλοι Δήμοι της Αττικής και της περιφέρειας.

Το δίκτυο Οικοπροστασίας Αττικής που συμμετέχει δραστήρια σε αυτή την πρωτοβουλία καλεί όλες τις συλλογικές οργανώσεις να λάβουν μέρος σ’ αυτές τις πρωτοβουλίες συμμετοχικής οικολογίας για το συντονισμό των οικολογικών οργανώσεων.