Επισκεφθείτε:


Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2007

«Πράσινη Πόλη»

Σκοπός του Δικτύου είναι ο συντονισμός κοινής δράσης για την ανάπτυξη του πρασίνου στο αστικό περιβάλλον της Αττικής, τον περιορισμό και την καταπολέμηση της ρύπανσης και της ρυπογόνου ενέργειας και την ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας και επιχειρηματικότητας.
Η ένωση των προσπαθειών, η συνεργασία και η δικτύωση μεταξύ των συλλογικών εθελοντικών οργανώσεων για την οικοπροστασία και την οικοανάπτυξη σε όλη την περιφέρεια της Αττικής, δημιουργώντας ένα κέντρο υποστήριξης και συμβουλευτικής των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που εργάζονται για αυτό το σκοπό. Ειδικότερα το Δίκτυο θα δραστηριοποιηθεί στο σχεδιασμό και την υλοποίηση περιβαλλοντικών δράσεων για την «Πράσινη Πόλη».
Η προγραμματική συμφωνία, στο επίπεδο των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, Κρατικών Οργανισμών και Φορέων καθώς της Τοπικής Αυτοδιοίκηση είναι πρωταρχική συνθήκη για το ζήτημα της οικοπραστασίας και του πρασίνου στην Αττική.
Βασικός στόχος του πρωτοκόλλου είναι η επίτευξη προγραμματικής συμφωνίας , στο επίπεδο των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, Κρατικών Οργανισμών και Φορέων καθώς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την από κοινού δράση στο ζήτημα της οικοπραστασίας και του πρασίνου στην Αττική.

Το πρωτόκολλο συνεργασίας θα λειτουργήσει ως βάση σχηματισμού φορέα υλοποίησης του σχεδίου Οικοπροστασίας της Αττικής μεταξύ των δευτεροβάθμιων συλλογικών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, για μια σειρά προγραμμάτων δικτύωσης και επικοινωνίας για το περιβάλλον.

Στόχος επίσης του Δικτύου είναι η συγκρότηση του διαθέσιμου «κοινωνικού κεφαλαίου» που θα επιτρέψει σε κάθε αρμόδιο Υπουργείο, όπως το Υπουργείο εθνικής οικονομίας, ΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Παιδείας να εφαρμόσουν πιλοτικά προγράμματα πρασίνου, ξεκινώντας την πρακτική αυτή από την όψη και λειτουργία των ίδιων των κτιριακών εγκαταστάσεων τους.
Για την πληροφόρηση των πολιτών και τη διάδοση της αντίληψης ότι οι «πράσινες στέγες» προσφέρουν αισθητικά, οικολογικά και λειτουργικά πλεονεκτήματα και αποτελούν μια σύγχρονη εφαρμογή περιβαλλοντικού σχεδιασμού με σημαντικά τεχνοοικονομικά οφέλη, βελτιώνουν το μικροκλίμα των αστικών περιοχών της Αττικής και να μειώσουν την ηχορύπανση, τη σκόνη και το νέφος και να δημιουργήσουν φυσικό περιβάλλον για την αστική χλωρίδα και πανίδα
Για την περαιτέρω προώθηση του σκοπού και την πραγμάτωση των στόχων το ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ στο πλαίσιο του συγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου «ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ» το Δίκτυο θα επιδιώξει :

Τη δημιουργία «κοινότητας γνώσης» και «τράπεζας πληροφοριών» για τους εθελοντές δράσης στους τομείς του περιβάλλοντος, της οικολογίας, του πολιτισμού της κοινωνικής μέριμνας και ποιότητας ζωής, με μέσα την οριζόντια επικοινωνία, τη δικτύωση και τη συμβουλευτική, Ειδικότερα θα αναλάβει πρωτοβουλίες :

Να επικεντρωθεί στην προώθηση του σχεδίου για την κατάρτιση ενός επιχειρησιακού προγράμματος πράσινης πολιτικής στην Αττική.

Να λειτουργήσει ως προωθητικός φορέας σε σχέση με τους ΟΤΑ, τις ιδιωτικές εταιρείες και τις συλλογικές οργανώσεις και ΜΚΟ, δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την κινητοποίηση ανθρώπινων πόρων στην ευρύτερη περιοχή.

Να συνεργαστεί με τους Δήμους που μπορούν να συμμετέχουν σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα δράσης εξασφαλίζοντας προϋποθέσεις και άλλες υποστηρικτικές ενέργειες για το πράσινο στην πόλη.
.

Για την προώθηση των προγραμμάτων – δράσεων για την ανακύκλωση στην περιφέρεια της Αττικής.
Για την προώθηση της κατανάλωσης βιολογικών και οικολογικών προϊόντων
Την διοργάνωση ημερίδων, εκθέσεων, συνέδριων και μεγάλων επικοινωνιακών και οικολογικών γεγονότων, και γενικότερα ενεργειών που συντελούν στην επιμόρφωση και ανάπτυξη των ανθρώπινων πόρων σε σχέση με το περιβάλλον.
Για την προώθηση της αντίληψης για την αξιοποίηση των ήπιων-εναλλακτικών μορφών ενέργειας για την προστασία του περιβάλλοντος.
Για τη συνεργασία για τη διεκδίκηση διαπεριφερειακών και διαδημοτικών κοινοτικών προγραμμάτων στον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού.
Για την ένωση προσπαθειών και τη δικτύωση των τοπικών καταναλωτικών οργανώσεων για την ανάληψη πρωτοβουλιών σχετικών με τη διάδοση της υγιεινής διατροφής και των βιολογικών προϊόντων.
Για την πληροφόρηση κοινωνικών ομάδων νέων και γυναικών για τη δημιουργία συμβουλευτικής αυτοαπασχόλησης και μικρών επιχειρήσεων στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας και ειδικότερα της πράσινης επιχειρηματικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: