Επισκεφθείτε:


Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ της Ένωσης Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Ελλάδας

Στο όνομα της ειρήνης, της δημοκρατίας, της οικολογίας και των ανθρωπίνων αξιών και με την απόφαση να ενισχύσουμε τον θεσμικό ρόλο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) της κοινωνίας των πολιτών, για την αποτελεσματική λειτουργία και τη γνήσια εκπροσώπησή τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύουμε, την Ένωση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Ελλάδας (Ε.Μ.Κ.Ο.Ε.) ή Hellenic Non-Governmental Organization Association (H.N.G.O.A.)

Άρθρο 1
Σκοποί
Σκοποί της Ε.Μ.Κ.Ο.Ε. είναι:

1. Η γνήσια εκπροσώπηση, η ομοσπονδιοποίηση και δικτύωση εθελοντικών και μη κερδοσκοπικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς του περιβάλλοντος, της οικοπροστασίας, οικοανάπτυξης του πολιτισμού της καταναλωτικής πίστης, ποιότητας ζωής και ανθρωπιστικής βοήθειας με στόχο την αποτελεσματικότερη παρέμβαση και δράση τους.
Πρωταρχικό καθήκον της συνομοσπονδίας είναι να προωθεί και να υποστηρίζει, όπου αυτό επιβάλλεται, τη συγκρότηση δευτεροβαθμίων οργανώσεων, έτσι ώστε αυτές να περικλείνουν στους κόλπους τους όλες τις πρωτοβάθμιες οργανώσεις (ΜΚΟ) της Ελλάδας.

2. Να συντονίζει τις ενέργειες των Οργανώσεων - μελών της για την προστασία των ηθικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών συμφερόντων.
Να δημιουργεί υποδομές για την ανάπτυξη του κοινωνικού κεφαλαίου στο πλαίσιο των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.
Με την ενίσχυση των θεσμών αλληλεγγύης στο πλαίσιο την Κοινωνικής Οικονομίας και η ενίσχυση της απασχόλησης μέσα από την Πράσινη και Πολιτιστική Επιχειρηματικότητα.

3. Να εκπροσωπεί τους εθελοντές της Χώρας και τις οργανώσεις τους, σε όλα τα γενικής φύσης μορφωτικού, τεχνικού, διοικητικού, οικονομικού, πολιτιστικού, δημοκρατικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος ζητήματα, που αφορούν στη βελτίωση της θέσης των πολιτών.

4. Να αποκαταστήσει τη διαφάνεια στην κατανομή των κρατικών και ευρωπαϊκών πόρων και προγραμμάτων που αφορούν τις ΜΚΟ.

5. Να αντιπροσωπεύει τις οργανώσεις στα συλλογικά όργανα Διοίκησης, Ελέγχου και Κοινωνικής Πολιτικής και να υποβοηθεί τις Οργανώσεις που υπάγονται σ’ αυτή, για την εκπλήρωση του σκοπού τους.

6. Να ενισχύει την εθνική και πνευματική ανύψωση των εθελοντών και πολιτών, να υποβοηθεί την επαγγελματική τους κατάρτιση και εκπαίδευση και, εν γένει, να ενεργεί για τη διασφάλιση και βελτίωση της οικονομικής επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής των πολιτών της Χώρας.

7. Να εκπονεί μόνη ή σε συνεργασία με άλλους ή με τη σύμπραξή της σε Κρατικές επιτροπές, προγράμματα για την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου.

8. Να συνεργάζεται με τις αντίστοιχες δημοκρατικές οργανώσεις όλου του κόσμου
για την πραγματοποίηση των σκοπών της και ιδιαίτερα για την παροχή βοήθειας στους πολίτες εκείνους που καταπιεστικά - αντιλαϊκά καθεστώτα έχουν αποστερήσει από τα κοινωνικά και ατομικά τους δικαιώματα, και ακόμα για την εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης που βασίζεται σε πολιτική ιδεολογία ή φιλοσοφία, τη φυλή, τη θρησκεία, το φύλο και την καταγωγή, για την ανάπτυξη αλληλεγγύης προς τους πολίτες των υποανάπτυκτων οικονομικά χωρών.

9. Να αναπτύξει και να οργανώσει τη συνεργασία κράτους και αυτοδιοίκησης με τις ΜΚΟ για την αποτελεσματικότερη προσφορά του εθελοντικού κινήματος στην κοινωνία.

10. Να αποτρέπει φαινόμενα κερδοσκοπίας και φοροδιαφυγής μεγάλων επιχειρήσεων και πολυεθνικών μέσω «θυγατρικών» ΜΚΟ που αυτές εικονικά ιδρύουν ή φαινόμενα προώθησης πολιτικών συμφερόντων ξένων κρατών μέσω ΜΚΟ ή τέλος φαινόμενα θρησκευτικής ή ιδρυματικής μορφής επιχειρήσεων που λυμαίνονται τους κοινωνικούς πόρους.

Άρθρο 2 Μέλη

Η Ε.Μ.Κ.Ο.Ε. είναι τριτοβάθμιο όργανο και συγκροτείται ως ανώτατη κεντρική οργάνωση των ΜΚΟ. Στη δύναμή της ανήκουν δευτεροβάθμιες οργανώσεις (Δίκτυα ή ομοσπονδίες ΜΚΟ). Πρωτοβάθμιες οργανώσεις (ΜΚΟ), δύνανται να εγγραφούν για ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι η Ε.Μ.Κ.Ο.Ε.. να τις εντάξει σε δευτεροβάθμιες οργανώσεις.

Οι οργανώσεις της Ε.Σ.Μ.Κ.Ο. δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς (Ανθρώπινα Δικαιώματα, Πολιτική Προστασία, Ανάπτυξη - Ανθρωπιστική Βοήθεια στο Εξωτερικό, Κοινωνική Αλληλεγγύη (πρόσφυγες-μετανάστες-φτωχοί), Περιβάλλον, Πολιτισμός – Αθλητισμός, Νέοι – Παιδιά, Υγεία – Πρόνοια, ΑΜΕΑ κλπ).

Για να εγγραφεί μία Οργάνωση στη δύναμη της Ε.Μ.Κ.Ο.Ε., υποβάλλει αίτηση, η οποία αποτελεί παράρτημα της παρούσας ΙΔΡΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ και για την οποία αποφασίζει το Συντονιστικό Συμβούλιο της Ε.Μ.Κ.Ο.Ε. στην πρώτη Συνεδρίαση που ακολουθεί.

Άρθρο 3 Όργανα

Όργανα της Ε.Μ.Κ.Ο.Ε. είναι το Συνέδριο, το Συντονιστικό Συμβούλιο, το Προεδρείο και η Συντονιστική Γραμματεία.
Τα όργανα της Ε.Μ.Κ.Ο.Ε. παίρνουν αυτόνομες αποφάσεις μέσα στα όρια της ιδρυτικής διακήρυξης, με απόλυτη ανεξαρτησία απέναντι στις Κυβερνήσεις, τα πολιτικά Κόμματα και όποιες άλλες εξωθεσμικές επιρροές.

3.1 Το Συνέδριο της Ε.Μ.Κ.Ο.Ε. συμμετέχουν αυτοδίκαια όλοι οι εκπρόσωποι οργανώσεων. Συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά το έτος και οι αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία των εκπροσώπων που συμμετέχουν.The decisions made are binding for all signatories of the Protocol. Οι αποφάσεις του Συνεδρίου της Ε.Μ.Κ.Ο.Ε. είναι δεσμευτικές για όλα τα μέλη της Ε.Μ.Κ.Ο.Ε.

3.2 Στο Συντονιστικό Συμβούλιο της Ε.Μ.Κ.Ο.Ε. συμμετέχουν αυτοδίκαια όλοι οι εκπρόσωποι των δευτεροβάθμιων οργανώσεων που αποτελούνται από τουλάχιστον δέκα πρωτοβάθμιες ΜΚΟ. Διευκρινίζεται ότι το Συντονιστικό Συμβούλιο δεν εκλέγεται αλλά συγκροτείται από του εκπροσώπους μεγάλων Δικτύων ή Ομοσπονδιών που συμμετέχουν στη Συνομοσπονδία και με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται από τον κίνδυνο της γραφειοκρατικοποίησης και σφετερισμού της εκπροσώπησης που ελλοχεύει σε διαφορετική περίπτωση. Συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά το τρίμηνο και οι αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία των εκπροσώπων που συμμετέχουν.

3.3 Το Προεδρείο της Ε.Μ.Κ.Ο.Ε. είναι τριμελές, η διάρκεια της θητείας του έξι (6) μήνες και ορίζεται κάθε φορά με την διαδικασία της κυλιόμενης προεδρίας (rotation) από το Συντονιστικό Συμβούλιο της Ε.Μ.Κ.Ο.Ε.

3.4 Η Συντονιστική Γραμματεία της Ε.Μ.Κ.Ο.Ε. αποτελείται από πέντε μέλη μέλη τα οποία έχουν περιορισμένες ευθύνες και ονομάζονται Συντονιστές.

Το Συντονιστικό Συμβούλιο ορίζει μεταξύ αυτών τον Υπεύθυνο Επικοινωνίας, τον Οργανωτικό Γραμματέα, τον Υπεύθυνο Οικονομικών, τον Υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων και τον Υπεύθυνο Επιστημονικής Ομάδας.

Το Συντονιστικό Συμβούλιο έχει το δικαίωμα της ανάκλησης μελών της Συντονιστικής Γραμματείας εάν το ζητήσει το 20% των μελών του και η πρόταση αυτή συγκεντρώσει ψηφοφορία το 50% των συμμετεχόντων.

Οι παρακάτω εκπρόσωποι δευτεροβαθμίων οργανώσεων ΜΚΟ, εγκρίνουμε την παρούσα Ιδρυτική Διακήρυξη της Ένωσης Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Ελλάδας (Ε.Μ.Κ.Ο.Ε.) και υπογράφουμε ύστερα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου μας την συνημμένη Αίτηση Εγγραφής ως βάση της μελλοντικής συνεργασίας και των κοινών δράσεών μας.

Γιώργος Καστάνης εκπρόσωπος του δικτύου ΜΚΟ «Κοινή Δράση»
Μαρία Χατζή εκπρόσωπος του δικτύου ΜΚΟ «Ηράκλεια Ένωση Αττικής»
Δημήτριος Μιχαηλίδης εκπρόσωπος του δικτύου ΜΚΟ «Αγροξένια
Μαριαλλένα Σουπιώνη εκπρόσωπος του δικτύου ΜΚΟ «Σύμπραξη ΜΚΟ»
Βασίλης Τακτικός εκπρόσωπος του δικτύου ΜΚΟ «Ηράκλεια Ένωση ΜΚΟ Ηλείας Αρκαδίας Αχαΐας»
Παναγής Μεταξάτος εκπρόσωπος του «Παγκόσμιο Πολιτιστικό Κέντρο Κριτονού»Αίτηση